Hoppa, je hebt je AVB examen in de pocket dus kun je als een speer door naar je tweede praktijkexamen. No stress, want met de door ons verzamelde tips moet het AVD examen geen enkel probleem zijn. Mocht je die eerste nog niet succesvol hebben afgerond: geen zorgen, ook daar zijn deze tips uitstekend voor te gebruiken.

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt natuurlijk ook voor je AVD examen. Tijdens je AVB examen heb je al laten zien dat je je motor genoeg beheerst, tijdens het AVD examen ga je laten zien dat je jezelf ook in het verkeer goed staande kunt houden. Rijd je al dagelijks auto, dan heb je naar verwachting minder moeite met het AVD examen, het verkeer is dan immers minder overweldigend. Vraag je rijschool of je voorafgaand aan je praktijkexamen een les kunt inplannen, op die manier heb je de mogelijkheid even ‘warm te draaien’ voordat je AVD examen begint.

TIP 2: ZORG DAT JE MOTORKLEDING GOED ZIT

Goed zittende motorkleding is sowieso een must, maar zorg er ook voor dat deze motorkleding vertrouwd is. Veel beginnende motorrijders beginnen met kleding van hun rijschool, maar kopen naarmate de lessen vorderen steeds meer eigen motorkleding. Koop je vlak voor je praktijkexamen nieuwe motorkleding, gebruik dan bij voorkeur toch de motorkleding van je rijschool. Nieuwe motorkleding kan in het begin namelijk wat knellen of onwennig aanvoelen, iets wat je absoluut wilt voorkomen tijdens je AVD examen.

TIP 3: EEN FOUTJE MAKEN MAG

Tijdens je AVD examen een foutje maken is natuurlijk vervelend. Laat je echter niet meteen uit het veld slaan, één fout hoeft namelijk niet te betekenen dat je je examen niet haalt. Afhankelijk van de gemaakte fout kan de examinator veel vertrouwen in je krijgen op het moment dat je deze ook netjes oplost. Raak vooral niet gefrustreerd wanneer je een foutje maakt, maar probeer deze zo goed en zo rustig mogelijk op te lossen. Dit is af te zien in je rijgedrag en draagt bij aan een minder stressvol praktijkexamen.

TIP 4: CHECK JE THEORIE NOG EVEN

 

Een indirecte tip voor je AVD examen, want afhankelijk van wanneer je je theorie hebt gehaald kan het handig zijn deze nog even door te nemen. Je gaat deze kennis namelijk hard nodig hebben. Sla dat boek dus nog even open en oefen de onderdelen die wat meer aandacht kunnen gebruiken. Leer je liever niet uit een boek, check dan even Theorie.nl, zo geef je jouw theoriekennis nog even de boost die je nodig hebt.

HET IS VOOR EEN EXAMINATOR BELANGRIJKER DAT JE DE SITUATIE GOED INSCHAT EN DAAR CORRECT NAAR HANDELT DAN DAT JE JE OP DE KILOMETER VASTHOUD AAN DE MAXIMUM SNELHEID.

TIP 5: RUST GOED UIT VOOR JE AVD EXAMEN

Het klinkt zo eenvoudig, maar een goede nachtrust is belangrijk, zeker voor je AVD examen. Probeer dus te allen tijde 8 uur slaap te pakken en ga op tijd naar bed. Wanneer je uitgerust aan je praktijkexamen begint is het makkelijker je te focussen. Wil je echt zeker zijn van een goede nachtrust zorg dan voor een donkere slaapkamer, vermijd beeldschermen het uur voordat je gaat slapen en beperk alcohol en cafeïne.

Misschien wel een van de de belangrijkste tips tijdens je AVD examen: probeer kalm te blijven. Vergeet de horrorverhalen die je hebt gehoord over andere examens, denk niet te veel na over je examinator en sta niet te lang stil bij een gemaakt foutje. Door kalm te blijven tijdens het afleggen van je examen kun je je beter concentreren op het geen wat van je verwacht wordt, namelijk motorrijden. Heb je snel last van zenuwen of faalangst? Bespreek dit dan van tevoren met je rij-instructeur, deze kan je een passend advies geven voor hetgeen waar jij tegenaan loopt.

EEN MOTORRIJDER IS KWETSBAAR IN HET VERKEER, ZORG ER DUS ALTIJD VOOR DAT JE JE OP EEN VEILIGE PLAATS OP DE WEG BEVIND

TIP 7: KIJKEN, KIJKEN, KIJKEN

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je praktijkexamen, maar voor motorrijden in het algemeen. Kijken is één van de belangrijkste aspecten tijdens het motorrijden, zo heb je waarschijnlijk reeds geleerd dat je moet kijken waar je heen wilt. Rijden in het verkeer neemt uiteraard nog een extra aspect met zich mee, namelijk het verkeer zelf. Heb je dus wat meer tijd nodig om voor jezelf een inschatting te maken van een situatie, neem deze tijd dan. Gehaast je spiegels checken en weinig ‘waarnemen’ heeft geen zin en zal ongetwijfeld door je examinator opgemerkt worden.

TIP 8: INHALEN MAG TIJDENS HET AVD EXAMEN

We breien hier een beetje voort op tip nummer 4, inhalen mag, maar toch zie je het regelmatig niet terug op een AVD examen. Een motorrijder is kwetsbaar in het verkeer, zorg er dus altijd voor dat je je op een veilige plaats op de weg bevind. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om tussen twee vrachtwagens te blijven rijden, ook al rijden zij wel de maximum snelheid. Het is dan verstandig om een inhaalmanoeuvre uit te voeren, dit doe je natuurlijk wel op een gepaste plek en met voldoende afstand. Wees niet bang dat je je examinator en rij-instructeur kwijt raakt, zij zorgen er wel voor dat ze je bijbenen, of vragen je vervolgens ergens even stil te staan.

TIP 9: WEES NIET TEVEEL BEZIG MET JE SNELHEID

Een maximale snelheid bestaat natuurlijk met een reden, maar precies de maximum snelheid opvolgen is niet altijd handig. Als vierde tip willen we dus meegeven niet teveel met je snelheid bezig te zijn. Overdrijven is natuurlijk ook een vak, als richtlijn zouden we daarom maximaal 10 km/u aanhouden. Wanneer de situatie ernaar vraagt, bijvoorbeeld bij een inhaalactie, mag je gerust 10 km/u harder rijden dan de maximum snelheid. Het is voor een examinator belangrijker dat je de situatie goed inschat en daar correct naar handelt dan dat je je op de kilometer vasthoud aan de maximum snelheid.